Εθνικής Αντιστάσεως 2 και Β. Γεωργίου, 185 32, Πειραιάς, Τηλέφωνα: 210 41 77 271, Φαξ: 210 41 77 480, agiatriadapeiraios@yahoo.com

Άνοιξε ο 1ος κύκλος διαλέξεων του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς

Με τον αγιασμό, το οποίο τέλεσε την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα του Πνευμ. Κέντρου του Ι. Ναού Αγ. Τριάδος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ άνοιξε για την τρέχουσα χρονική περίοδο ο 1ος κύκλος διαλέξεων-συζητήσεων και δραστηριοτήτων, που οργανώνει και πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Πειραιώς. Σε συνέχεια των θεματικών κύκλων, των προηγούμενων χρόνων για θέματα Παιδείας (2010-11), θέματα Ιστορίας (2011-12) , θέματα επιστήμης και Ορθοδόξου Θεολογίας (2012-13) , και τους Διαλόγους με Επίκεντρο την κρίση (2013-14) , για την φετινή περίοδο τα μέλη και τους φίλους του Σ.Ε.Π. θα απασχολήσουν "Θέματα Οικογένειας".
Κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη των δραστηριοτήτων 2014-15, ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:
"...Η επιστήμη για τον άνθρωπο, καθώς και η λογική, η αυτεξουσία βούλησις και η αθάνατος ψυχή είναι για το "κατ' εικόνα", αλλά έχομε χρέος απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στην μεγαλωσύνη του προσώπου μας, στην αιώνια διάστασή μας και βέβαια απέναντι στο Δωρεοδότη Θεό να φθάσομε, εργαζόμενοι το καλό και αγαθό και στο "καθ' ομοίωσιν". Οι άγιοί μας, οι μάρτυρές μας, οι πατέρες μας, οι ήρωές μας κατόρθωσαν ακριβώς αυτό το μεγάλο και υπεροχικό γεγονός, χρησιμοποιούντες αληθώς και μετ' επιστήμης "το κατ' εικόνα", να αποκτήσουν την προς τον Θεόν ομοήθειαν, δηλαδή να φθάσουν στο "καθ' ομοίωσιν". Να ομοιωθούν προς Εκείνον, να γίνουν Άγιοι και Τέλειοι και Χαριτωμένοι και Θεωμένοι όπως ο Κύριος της Αγάπης και των Οικτιρμών οραματίστηκε τα πρόσωπά μας..." Και ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς καταλήγοντας τον λόγο του είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στα μέλη και τους φίλους του Σ.Ε.Π: "Σήμερα στην εποχή της ασάφειας των συγχύσεων και των πολλών αντινομιών, οι άνθρωποι αυτονομούνται με ένα θρασύτατο διαμονικό περίπαιγμα στη ζωή τους και δυστυχώς θεωρούν την κτίση ως αξία και ως ιδεώδες και όχι τον κτίσαντα. Μέσα λοιπόν στον δικό σας χώρο ορθοτομείται η Αλήθεια και ταυτόχρονα διασώζεται η γνησιότητα της επιστήμης και αποφεύγεται η ρήσις των σοφών προγόνων μας, ότι κάθε επιστήμη που δεν είναι συνδεδεμένη με τη δικαιοσύνη και την όλη αρετή δεν είναι αληθής επιστήμη αλλά μια ψευτή και απαράδεκτος πανουργία. Το βλέπομε αυτό στην καθημερινότητά μας και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο σας συγχαίρομε εκ βάθους καρδίας και επευλογούμε πατρικώς αυτή την ιεραποστολική προσπάθεια μετ' επιστήμης και αγάπης να πληροφορείτε την διακονία σας μέσα στον κοινωνικό ιστό...."
Ακολούθησε η ομιλία του επίκουρου καθηγητή ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κων/νου Κόλλια με θέμα: "Οικογένεια και ψυχική υγεία". Ο ομιλητής με επιστημονική ακρίβεια και τεκμηρίωση αφού εξήγησε κατ' αρχάς τι εννούμε με τον όρο οικογένεια, αναφέρθηκε στις λειτουργίες της οικογένειας, που είναι εκτος απο την αναπαραγωγική, η συμβολή της στην κοινωνικοποίηση του ατόμου και στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του και η υποστηρικτική της σημασία στη ζωή των μελών της. Ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας αφιερώθηκε στην κρίση, που περνάει η οικογένεια όχι μόνο τα τελευταία χρόνια της πολυδιάστατης κρίσης, αλλά εδώ και δεκαετίες. Σ' αυτό έχουν συμβάλλει μεταξύ άλλων η αλλαγή των οικονομικών ισορροπιών στην οικογένεια, οι πολιτισμικές συγκρούσεις και αλλαγές, η άρση του κοινωνικού και παιδαγωγικού ρόλου της οικογένειας και η ανάληψη της κοινωνικοποίησης και διαπαιδαγώγησης απο θεσμούς του κράτους και της πολιτείας, όπως οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία αλλά και τα μέσα ενημέρωσης. Για τις συνέπειες της κρίσης στην οικογένεια ο ομιλητής είπε χαρακτηριστικά: "Η κρίση της οικογένειας δεν έχει επιπτώσεις μόνο στο επίπεδο της κοινωνικής οργάνωσης ή πολιτισμικής διαφοροποίησης. Για κάθε μέλος, για κάθε άνθρωπο, έχει επίπτωση στον ψυχισμό του, καθώς η οικογένεια, όταν λειτουργεί καλά, δρα προστατευτικά και προληπτικά κατα της εμφάνισης ψυχιατρικών διαταραχών. Μια οικογένεια , η οποία λειτουργεί με επάρκεια, προστατευτικά για την ωρίμανση και την ψυχική υγεία των μελών της, αποκαλείται υποστηρικτική οικογένεια. Μια δυσλειτουργική, μη υποστηρικτική οικογένεια, χαρακτηρίζεται απο διαταραγμένες σχέσεις μέσα στην οικογένεια στο σύνολό της. Ανάλογες σχέσεις έχουν δυσμενείς επιδράσεις στην ψυχολογική ανάπτυξη..." Τέλος ο ομιλητής επεσήμανε: " Η σημασία της οικγένειας στην ανάπτυξη του ανθρώπου, στην ολοκλήρωσή του ως προσωπικότητας και στην υγιή ψυχικά πορεία του στη διαδρομή της ζωής του είναι αναμφισβήτητη και πρωταρχική. Τη σημασία του θεσμού της οικογένειας ανέκαθεν υπερασπιζόταν η Εκκλησία και οι Άγιοί μας, καθώς έδιναν μεγάλη έμφαση στο ρόλο της για την ανάπτυξη μιας ηθικής και ταυτόχρονα μιας υγιούς προσωπικότητας. Ο Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος τόνιζε ότι: " Δεν είναι είναι δυνατόν, παραγματικά δεν είναι δυνατόν να γίνει κακός εκείνος που απο την αρχή ανατράφηκε με πολλή επιμέλεια και απόλαυσε πολλή φροντίδα. Καθόσον τα αμαρτήματα δεν είναι μέσα στη φύση του ανθρώπου ώστε να νικήσουν την τόσο μεγάλη φροντίδα".
Οι διαλέξεις του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς για Θέματα Οικογένειας θα συνεχιστούν την ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 7.00 μ.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Αγ.Τριάδος μέ θέμα "Η οικογένεια στην ψηφιακή εποχή " και ομιλητές τους:
1. Δρα Γεώργιο Κορμά, ιατρό, υπεύθυνο της γραμμής βοήθειας ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και
2. Αξιωματικό εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου